Hout CV

Een hout cv is een cv-installatie die wordt verwarmd door het stoken van standaard brandhout. De gekloofde blokken zoals u deze kent die ook in reguliere kachels en openhaarden worden gebruikt. Omdat de hout cv een meer gesloten systeem is, is het rendement echter niet te vergelijken met een openhaard, dit ligt zeer veel hoger.

Houtvergassing

Alle hout cv-ketels werken met het houtvergassingsprincipe met onder- of achterwaartse verbranding, dat houdt in dat de luchttoevoer in de eerste verbrandingskamer zo is geregeld dat alleen het onderste gedeelte van de houtvoorraad in deze kamer brandt. Als de complete voorraad van onder naar boven zou wegbranden dan kan men de hoeveelheid houtgassen die ontstaan niet nauwkeurig in de hand houden en zou een optimale naverbranding niet mogelijk zijn. Door de hoge temperatuur van deze verbranding zullen houtgassen ontstaan welke naar een naverbrandingskamer gezogen worden. In deze naverbrandingskamer welke geheel uit vuurvaste steen bestaat wordt extra zuurstof toegevoegd om deze gassen optimaal te laten verbranden.

Grote vulruimte

De houtgestookte cv’s worden met de hand gevuld en hebben een grote vulschacht voor brandhout. Door deze voorraadruimte hoeven de ketels bij normaal gebruik slechts eenmaal per dag te worden gevuld met hout. Bij buitentemperaturen onder 5 graden kan dit vaker zijn.

Lambdasonde

Deze sonde meet continu het zuurstofgehalte in de rookgassen. De luchttoevoer van de hoofdverbranding wordt door de rookgastemperatuur bepaald. De lambda-sonde stuurt de hoeveelheid lucht voor de naverbranding, voor een optimale naverbranding. Hierdoor ontstaat een schone verbranding en een hoog rendement. Door het constant bijregelen van de verbranding is de ketel in staat de verbranding te optimaliseren. Ook wanneer er verschillende houtsoorten door elkaar gestookt worden of de vochtigheid van het hout wisselt.

Waterbuffer

Om ervoor te zorgen dat het hoge ketelrendement van de toestellen ook daadwerkelijk in de installatie tot zijn recht komt, wordt er altijd gebruik gemaakt van een waterbuffer. Hierin kan de ketel de energie opslaan en wordt het hoogst mogelijke rendement gemaakt zonder verspilling.