Opslag

ON GRID, OFF GRID EN HYBRIDE SYSTEMEN

In Nederland wordt het on-grid systeem verreweg het meest gebruikt. Zo’n systeem kan geen stroom opslaan: de geproduceerde zonnestroom die niet direct verbruikt wordt, gaat naar het elektriciteitsnet. De huidige salderingsregeling zorgt dat die terug geleverde kilowatturen een op een worden weggestreept tegen de KWh’s die je uit het net haalt als je zonnepanelen onvoldoende of geen stroom leveren. Dat klinkt logisch maar door de hoge energiebelasting op stroom voor particulieren, zo’n 70% van de totale prijs per KWh, is dit een onmisbare regeling voor on-grid systemen. Zonder saldering zouden particulieren voor elke teruggeleverde KWh 70% minder ontvangen dan ze voor elke ingekochte KWh betalen.

Het andere uiterste is een off-grid zonnesysteem, het systeem dat het meest beantwoordt aan het romantische beeld van autonome energievoorziening. Koppel die kabel in de grond maar los: we halen het allemaal van eigen dak en gebruiken de batterij om de plooien tussen gebruik en productie glad te strijken.  In geval er geen stroomnet is, is dit zelfs de enige oplossing. Maar er kleven ook flinke nadelen aan. Als je batterij leeg is, heb je geen uitvluchtmogelijkheden meer. Aan de andere kant: als je batterij vol is, gaat de kostbare stroom die je daarna nog opwekt verloren.

Het hybride zonnesysteem combineert de voordelen van beide. Een batterij om zonnestroom in op te slaan voor later gebruik. Maar ook toegang tot het net voor de momenten dat verbruik hoger ligt dan waar de batterij in kan voorzien. Of voor de momenten dat de zonnepanelen nog stroom leveren terwijl de thuisbatterij vol is. In dat geval kunnen overvloedige KWh’s aan het net worden geleverd. In combinatie met energiemanagementsoftware kunnen eigenaars van batterijen verder profiteren van piek- en daltarieven, zoals inkoop en opslag van netstroom tijdens daluren.

THUISBATTERIJEN

Wat we in de volksmond een thuisbatterij noemen, is in feite een opslagsysteem met verschillende componenten. De belangrijkste zijn de batterij zelf, de batterijoplader /omvormer en de energiemanagementsoftware om opslag en energieverbruik zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Elk zonnesysteem is ook zonder opslag uitgerust met een omvormer die de gelijkstroom die panelen opwekken, omzet in de wisselstroom waar onze huishoudelijke apparaten op draaien. Als je stroom ook wilt kunnen opslaan, moet je in de meeste gevallen dus nog een extra omvormer toevoegen.